Volvo, ett populärt svenskt bilmärke

En bil som kommit att bli känd världen över som en säker och bra bil för hela familjen är Volvo. Volvo kommer från en svensk biltillverkare och bolaget Volvo AB grundades år 1927. Sedan starten har dock utländska intressenter investerat i bolaget och den som just nu äger flest andelar i Volvo AB är ett kinesiskt bolag.

Trots att ett kinesiskt bolag äger flest andelar i Volvo har de fortfarande kvar sitt huvudkontor i Sverige. Det är beläget i Torslanda som ligger på Hisingen i Göteborg. Här finns även en del andra avdelningar så som utvecklingsavdelningen och en avdelning som genomför krocktest. Utöver dessa två nämnda avdelningar finns det ett flertal andra som även de har en viktig del inom bolaget.

Volvos historia

År 1926 grundades Volvo och då var en man vid namn Gustav Larson vice vd och teknisk chef. Gustav hade en idé om att det skulle produceras omkring 4 000 bilar per år och att de skulle byggas helt i egen regi. Det innebar att han själv skulle vara med och konstruera, tillverka och montera alla delar. Denna idé skiljer sig helt åt från den som slutligen kom att fastställas och bli den slutgiltiga affärsidén.

Fabriken som de planerade att bygga skulle klara av att bygga 4 000 bilar per år, i sin tur innebar det att de skulle behöva göra investeringar på närmare 1,6 miljoner kronor. Investeringarna skulle bland annat gå till maskiner och annan nödvändig utrustning. Utöver dessa kostnader skulle det sedan tillkomma kostnader för både tomt och fabrik, kostnaderna för dessa två saker beräknades att uppgå till cirka en miljon kronor. Ovan nämnda planer påbörjades år 1924 och i oktober samma år påbörjades planeringen och konstruktionen av den första Volvo-bilen.

Till en början ägdes Volvo av andra bolag och det var först under år 1926 som Volvo AB tog över produktionen och ägandet av bilarna och därmed grundades Volvo. Namnet Volvo betyder “jag rullar” på latin, vilket man tyckte var väldigt passande.

Volvo slår igenom

Det skulle dock dröja ett antal år innan Volvo skulle få sitt stora genomslag. Den första stora framgången fick bilmärket under 1940- och 1950-talet. Det var då deras bilmodell Volvo PV 444 tillverkades och denna kom att säljas i nästintill 200 000 exemplar. Nästa försäljningssuccé skulle komma kort därefter, under 1950- och 1960-talet. Det var deras modell Volvo Amazon som såldes i cirka 667 000 exemplar. Denna bilmodell kom även att tillverkas i olika varianter.

Det var även i början av 1950-talet som konsumenter från USA började få upp ögonen för det svenska bilmärket.

Volvo, ett populärt svenskt bilmärke
Rulla till toppen
zakra