Saker alla bilägare måste känna till

En bil är ett måste för många personer. Det finns dock något som många bilägare ofta glömmer bort, framförallt de som ska skaffa sin allra första bil. Att äga ett fordon innebär ett stort ansvar och en hel del kostnader. Därför är det bra att tänka efter noga innan du bestämmer dig för om du ska köpa en bil eller inte.

Det första du bör göra när du funderar på att köpa bil är att ta reda på ifall du har pengar till det. Du måste kunna betala för själva bilen, bensin, en trafikförsäkring och möjligtvis en hel- eller halvförsäkring. Oroar du dig lite på ifall du kommer ha råd med en sprillans ny bil kan du ta en titt på begagnade bilar istället.

När du sedan har köpt till bil och du nu anses vara bilägare är det viktigt att du känner till en hel del saker. De viktigaste sakerna har vi listat lite kort här nedan. Men beroende på var du bor och vilket fordon du kör kan det finnas fler saker som är viktiga att du känner still.

Besikta bilen

Hur ofta du ska besikta bilen varierar faktiskt lite. Om du har köpt en ny bil är det först när bilen är tre år som den ska besiktas första gången. Två år efter detta bör den andra besiktningen ske och därefter ska bilen besiktas en gång om året. Köper du en begagnad bil kan det vara lite annorlunda. Men som tur är kommer det skickas information hem till dig när besiktningen börjar närma sig. Detta är inte någonting du måste oroa dig för. Förutom om du ska sälja din bil eller liknande, då kan det vara bra att boka in en besiktning för att kolla att allting fungerar.

Glöm inte försäkringen

Ett av de grundläggande kraven som finns på bilägare är att de måste ha en försäkrad bil. För att det ska vara lagligt att köra bilen krävs det en trafikförsäkring. Men det rekommenderas även att du tecknar en halv- eller helförsäkring. De kommer ge dig och andra bilägare olika mycket skydd. Trafikförsäkringen betalar för skador på egendom och personer som kan uppstå vid olyckor. Då är det den person som vållat skadan som måste betala för detta, eller den personens försäkring. När du ska teckna en bilförsäkring rekommenderas det att du tar en titt på alla som finns, för att jämföra och se vilken som är bäst för dig.

Underhåll av bilen

Att underhålla bilen är viktigt, då kommer den hålla mycket längre. Det rekommenderas att du tar in bilen på en regelbunden service, men det finns även några saker du kan göra själv. Att utföra en del av underhållningen själv kan spara dig lite pengar. Allt du behöver är de rätta verktygen, och veta hur du löser eventuella fel som dyker upp. Ett tips är att du tar en noga titt på din bil en gång i månaden för att förhindra att ett fel blir värre.

Fordonsskatten

En sista viktig sak du bör känna till är fordonsskatten som ska betalas varje år. Denna skatt kan gå upp samt ner. Det beror på bilens ålder, vikt och koldioxidutsläpp. Vissa bilar har alltså en väldigt hög fordonsskatt medan andra bilar har lite mindre.

Saker alla bilägare måste känna till
Rulla till toppen
zakra