Att välja bilförsäkring

Alla som äger en bil måste även teckna en försäkring. Men vilken försäkring ska du välja? Det finns flera olika försäkringar, samt olika försäkringsbolag, att välja mellan. Att jämföra bilförsäkringarna är något de flesta rekommenderar, det kan nämligen innebära att du sparar en hel del pengar samtidigt som du får de bästa villkoren för dig.

Du som äger en bil är, enligt trafikskadelagen, skyldig att ha minst en trafikförsäkring, så länge bilen inte är avställd. En trafikförsäkring täcker bland annat skador som kan uppstå på andra personers egendomar samt för personskador som uppstår vid trafikolyckor. Den täcker dock inte skador som sker på din egen bil. Därför är det viktigt att du väljer antingen en helförsäkring eller en halvförsäkring. Det finns även en del tilläggsförsäkringar som kan vara bra.

För att hitta den allra bästa försäkringen rekommenderas det att du jämför bilförsäkring, gärna från olika bolag, för att hitta den bästa.

Vad innebär halvförsäkring?

En halvförsäkring innebär att du har en delkaskoförsäkring plus trafikförsäkringen. Delkasko är ett samlingsnamn för delarna som ingår i halvförsäkringen. Med en halvförsäkring får du, utöver skyddet trafikförsäkringen ger, stöld-, glas-, räddnings-, glas-, rättsskydds-, och maskinförsäkring.

Vad innebär helförsäkring?

En helförsäkring ger samma skydd som trafik- plus halvförsäkringen. Det ingår dessutom en vagnskadeförsäkring, vilken är ett skydd mot skador på din bil som uppstår vid olyckor, även om det var du som orsakade skadan. Den täcker även skador som sker på bilen vid olyckshändelser, skadegörelse och vid viltolyckor. En vagnskadeförsäkring behöver du endast om du saknar en vagnskadegaranti. Denna garanti ingår när du köper en ny bil och den är då giltig i tre år. Men köper du en begagnad bil istället kan det vara smart att teckna en helförsäkring så du får detta skydd.

Helförsäkringen är vanligast att teckna för en bil som är under tio år gammal. Dock kan den behövas ifall du äger en äldre bil som är värd lite mer.

Viktigt att tänka på

När du ska jämföra bilförsäkringar rekommenderas det att du tittar på både prestanda och pris i försäkringarna. Det är väldigt lätt att fastna vid priset eftersom det kan variera en hel del, men det är lika viktigt att titta på försäkringens innehåll. Självrisken och det högsta ersättningsbeloppet kan variera en hel del. Det är därför bra ifall du har koll på vad de olika försäkringarna ger dig innan du tecknar en.

Om du inte har den bästa ekonomin kommer antagligen priset vara det du först tittar på. Hittar du en billig försäkring är det dock väldigt viktigt att du läser igenom villkoren. Se till att du får allt skydd du behöver för den kostnaden. Skulle det inte ingå bra skydd kan det vara bättre att välja en lite dyrare försäkring med bättre skydd.

Att välja bilförsäkring
Rulla till toppen
zakra