Nascar, en amerikansk bilsport

På grund av att Formel 1 framför allt är populär i Europa så har också USA en mycket populär bilsport. Denna sport kallas för Nascar och följs av flera miljoner fans runt om i USA.

Vad är Nascar?

Nascar är en bilsport vilken drivs av en organisation vid namn National Association for Stock Car Auto Racing, därefter förkortat Nascar. Tävlingarna är dock inte lika tydligt utformade som i Formel 1, utan det finns tre olika serier att köra i, nämligen Monster Energy Nascar, Xfinity och Gander Outdoors Truck. Utöver dessa finns också olika regionala serier som körs i de olika delarna av USA. Således körs det tävlingar i en mängd olika delstater i USA vilket gör att sporten är känd över hela landet, samt också i flera andra delar i världen.

Bilarna som körs i Nascar är några av de snabbaste i världen, men de ser mycket annorlunda ut i jämförelse med de bilar som körs i Formel 1. Till skillnad från bilarna i Formel 1 så är hjulen inbyggda i hjulhuset på en Nascar-bil. Detta innebär att en Nascar-bil ser mer ut som en helt vanlig bil. Dock är det mycket tydligt att en bil i Nascar körs i tävlingar då de bland annat har en hög vinge längst bak och är mycket låga.

Hur och var körs Nascar?

Nascar körs på en mycket speciell bana som inte liknar många andra inom bilsporten. Detta då Nascar körs i en oval bana, lite som en friidrottsarena fast mycket större. De olika tävlande startar samtidigt men innan varje lopp körs olika tidskval, vilka avgör var man startar i fältet. Om man får en bra tid i tidskvalet så startar man längre fram i fältet.

När det slutgiltiga loppet väl har startat så körs flera varv på banan varpå de olika bilarna kämpar om att vara längst fram. Under tiden som loppet körs är det vanligt att bilarna kommer in för att byta däck, detta då den höga hastigheten och kurvorna kan skada och slita på däcken. Nascar har även gett inspiration till en mängd olika filmer, bland annat Blixten McQueen. Denna film utspelar sig i en fantasivärld där bilar kan prata, varpå Blixten är en av de snabbaste bilarna inom just Nascar.

Nascar, en amerikansk bilsport
Rulla till toppen
zakra