Formel 1, världens mest exklusiva bilsport

Det finns en mängd olika typer av bilsporter i världen, en del är mer kända och dyra än andra. Men den kanske mest välkända och exklusiva sporten är Formel 1. Detta är en sport som i princip alla bilfantaster någon gång drömmer om delta i. Men på grund av de extremt dyra bilarna är det endast ett fåtal personer som får chansen att prova lyckan.

Vad är Formel 1?

Formel 1 är den högsta klassen i kategorin där endast en person sitter i bilen. Detta till skillnad från exempelvis rally där det också finns en kartläsare. Sporten styrs och ägs av ett företag som kallas för Formula One Group och det är också de som arrangerar de olika tävlingarna som körs runt om i världen varje år. Sporten började köras år 1950 och ordet formel står för de olika regler som alla förare och bilar måste förhålla sig till.

Bilarna i Formel 1 är några av de snabbaste som finns och de olika tävlande kör oftast i mycket höga hastigheter. Hastigheterna kan dock variera beroende på vilken bana som körs. Om loppet körs på en bana med mycket svängar så kan det innebära att förarna inte kommer upp i lika höga hastigheter som på en bana med mycket raksträckor.

Hur och var körs Formel 1?

Formel 1 är en typ av grand prix där det körs en massa olika tävlingar. Dessa tävlingar är uppdelade i olika säsonger varpå de tävlande får olika poäng beroende på var de placerar sig i ett lopp. Varje lopp har i sin tur ett tidskval där man kvalar för att få stå så långt fram som möjligt i startfältet. När det riktiga loppet körs brukar förarna generellt sett köra mellan 50 och 70 varv beroende på hur stor banan är. De olika tävlande startar samtidigt och kör ständigt mot varandra. På grund av detta är det inte ovanligt att krockar och krascher förekommer inom sporten. Dessvärre har flera människor omkommit under årens gång, men sportens popularitet har inte sjunkit på grund av detta.

De olika loppen inom Formel 1 körs på olika banor runt om i världen. Oftast brukar de länder och städer som arrangerar tävlingarna vara mycket stolta. I vissa fall bygger städerna också upp specifika banor för loppen att köras på. Exempelvis i Singapore körs ett nattlopp varje år varpå staden stänger ner stora delar av vägnätet.

Ett annat exempel är Abu Dhabi varpå arrangörerna byggt upp en bana som i princip endast körs på under deras grand prix. På så sätt är det mycket exklusiv att få arrangera ett lopp, men det är också mycket dyrt. På grund av detta är det mycket sällan som fattigare länder arrangerar tävlingarna.

Formel 1, världens mest exklusiva bilsport
Rulla till toppen
zakra