Dakarrallyt, ett race i öknen

Ett av de kanske mest unika loppen som finns i världen kallas för Dakarrallyt. Det är ett årligt race som drivs och ägs av en organisation vid namn Amaury Sport Organisation. Loppen körs generellt sett från Paris i Europa och ner till Dakar i Senegal. Men på grund av olika typer av säkerhetsfaktorer har loppet också anordnats i Sydamerika. Numera anordnas Dakarrallyt dock i flera olika länder, år 2020 kommer det att gå av stapeln i Saudiarabien.

Hur körs Dakarrallyt?

Det som kännetecknar Dakarrallyt är att det är ett offroad-rally som körs i den tuffaste typen av terräng. I jämförelse med vanligt rally så är terrängen i Dakarrallyt mycket tuffare. Exempelvis tvingas förarna köra genom öken och olika typer av jordstigar. På grund av detta är det inte ovanligt att förarna ger upp under loppets gång, både på grund av utmattning, men också på grund av att bilen går sönder.

Det som gör rallyt spännande är att det körs under flera dagar vilket gör att fans kan följa det i flera olika länder. På grund av detta anses det också vara mycket prestigefyllt att vinna tävlingen.

Dakarrallyt, ett race i öknen
Rulla till toppen
zakra