Bilar till övningskörning

Att lära sig köra bil kan i början verka lite pirrigt och det är mycket att greppa innan körningen flyter på friktionsfritt. När man lär sig bilkörning är nog det tråkigaste av allt om bilen inte är rätt; bilen kanske känns stor och otymplig, eller svårmanövrerad och allmänt oinspirerande. Viktigt är med andra ord en bil som fungerar i allt det nya som ska läras in. Det här gäller förstås både de bilar som används av en trafikskola och privat. Särskilt personer som inte är bilintresserade kan känna sig omotiverade att överhuvudtaget lära sig köra om de hamnar bakom ratten på en tråkig bil. Trots allt ska en bil fungera som inspirerande och kunna väcka ett intresse för bilkörning. Vilka bilar kan då vara lämpliga för nybörjaren? Här nedan ska vi presentera några exempel.

Undvik de stora bilarna

Till att börja med ska inte en övningskörningsbil vara ett slagskepp på hjul. Med detta menar vi alltför stora bilar som kan kännas “oöversiktliga” för den som precis börjat lära sig. Det är viktigt att känna kontroll över bilen, särskilt när den ska manövreras i trånga utrymmen eller där det är mycket trafik. Av den anledningen är det vettigt med en bil i Golf-klass. Den populära Golf-klassen fick (inte helt oväntat) sitt namn på grund av Volkswagen Golf, som är en halvkombimodell med många släktingar och konkurrenter. Släktingarna är övriga märken i VW-gruppen med liknande modeller från Audi, Skoda och Seat, nämligen:

  • Audi A3
  • Skoda Octavia
  • Seat Leon

Där både Audi A3 och Seat Leon är halvkombibilar är Octavia istället en sedan-modell av en något större modell. Mer passande övningskörningsbil från Skoda är då istället modellen Fabia, som kan upplevas som smidigare för nybörjaren.

Japanska och koreanska motsvarigheter

Många väljer de japanska bilmärkena med anledning av den omtalade driftsäkerheten. Här erbjuds ofta generösa nybilsgarantier som stärker köpbeslutet för många spekulanter. Märken och modeller som passar utmärkt för övningskörning är exempelvis Mazda 3, Toyota Corolla…

De koreanska bilmärkena Hyundai och Kia är inte längre nya aktörer på marknaden och trots att de inte från början höll samma kvalitet som de japanska bilarna är skillnaden idag obefintlig. Hyundai i30 är en modell som känns lagom i storlek. Den är smidig i stadstrafik och att parkera. Motsvarigheten hos Kia är den populära Ceed.

Övriga bilar att öva med

Fords modell Focus har funnits länge och har hunnit bli en storsäljande modell som bytt skepnad några gånger i takt med modellbyte. Bland de franska bilarna hittar vi bland annat Renault Megane och Citroen C3, samt Peugeot 308. Önskas det köras svenskt kan en Volvo V40 passa in i mallen. Oavsett bilmärke handlar det till syvende och sist om att hitta en bil som känns bra att ratta; det blir helt enkelt så mycket roligare då.

Bilar till övningskörning
Rulla till toppen
zakra