Rally, en spännande bil som körs i terräng

Till skillnad från både Formel 1 och Nascar finns också bilsporter som inte körs på asfalt. En av de mest kända bilsporterna som inte körs på asfalt kallas för Rally och den drivs av en organisation som kallas för FIA, en förkortning av Federation Internationele de l’Automobile.

Vad är Rally?

Rally är en bilsport som körs i flera länder runt om i världen. Generellt sett skulle man kunna säga att sporten härstammar från företeelsen att köra fort i olika typer av terräng. Detta på grund av att syftet är att köra så fort som möjligt, dock inte på en konventionell bana som i Formel 1 eller Nascar. Således körs dessa typer av lopp på grus eller jord, men också delvis på asfalt eller betong. Detta är något som förarna har en förkärlek för i, nämligen att kunna köra fort på olika typer av väglag.

Hur och var körs Rally?

Rally körs i flera olika delar av världen och de som är bäst inom sporten kör i den internationella serien. Förarna i serien måste kvalificera sig för att få köra i serien och det är mycket tuff konkurrens. Således är det många som drömmer om att få köra Rally i högsta serien, men dessvärre inte håller den höga standard som krävs.

Loppen körs på tid och bilarna tävlar inte mot varandra samtidigt. Istället finns det en förutbestämd körbana som alla kör på, men de startar på olika tillfällen. När alla bilarna är i mål kan vinnaren koras då den som kört på snabbast tid är den som vinner loppet. På så sätt finns inga tidskval, utan allting handlar om vem som får bäst tid.

Rally, en spännande bil som körs i terräng
Rulla till toppen
zakra